četvrtak, 25. studenoga 2021.

Stravinsky - 50 godina poslije; "Oktet vjetrova"

 "Oktet vjetrova", kompozicija od osam ogrlica

Prvi vjetar, drugi vjetar,...osmi vjetar.

Mjed, konac

Piljenje, opuštanje, kovanje, turpijanje, lotanje, brušenje.

Klasične zlatarske tehnike od kojih je glavna tehnika oblikovanje šuplje forme kovanjem metala.

.....

Tematska žirirana izložba članova ULUPUH-a. Galerija ULUPUH, Ilica 13/1kat

19.11.-02.12.2021


Interpretacija  „Octete for Wind Instruments“  ,  „Okteta za puhačke instrumente“ , djelo koje Stravinsky stvara kroz 1922.- 1923 g. kao prvo remek djelo u kompozitorovom novom stilu.

Sam Stravinsky nerijetko svoje djelo naziva Wind Octet (eng.), Oktet za vjetrove (hr.)


Rad se sastoji od  8 zasebnih ogrlica/vjetrova/puhačkih instrumenata koje su same za sebe dostatne, dok zajedno čine „Oktet vjetrova“, ogrlicu koja nošenjem stvara zvonke zvukove, glazbu.  Kao što je Stravinsky  objasnio u svom članku iz 1924. godine, "Neke ideje o mom oktetu"*: "Čini mi se da su puhački instrumenti skloniji iskazati određenu krutost oblika koji sam imao na umu od ostalih instrumenata - žičanih instrumenata, na primjer, koji su manje hladni i više neodređeni. "  Stravinski je dalje ocrtao svoj neoklasični kredo naglasivši da Oktet "nije 'emotivno' djelo, već glazbena skladba koja se temelji na elementima koji su sami po sebi dovoljni."  

*Stravinsky, Igor. 1924. "Some Ideas about My Octuor", translated from the French. The Arts 6, no. 1 (January): 4–6. Reprinted in White 1979, pp. 574–7.Nema komentara:

Objavi komentar