četvrtak, 18. studenoga 2021.

DANTE 700 -I u paklu može biti dobro? - ¨ Božanstvena Kuhinja ¨

 Tematska žirirana izložba posvećena obljetnici Danteove smrti koju organizira Gradski muzej Križevci u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

15. 11. – 11. 12. 2021.

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, Križevci

Božanstvena Kuhinja, triptih

9 kuhanjem oblikovanih starih kuhača od kojih je jedna u obliku igle/broša, 2021.
2018. nastaje prvi rad iz opusa „Kuhinja“, pod nazivom Ekvilibrij - Kuhinja, nakon više godina sakupljanja starih, kuhanjem istrošenih tj. oblikovanih drvenih kuhača. Kroz sakupljanje dolazim do saznanja da ih je vrlo teško naći. One su ili vrlo dragocjene i oblikovatelji /vlasnici se teško od njih odvajaju, nerijetko se dijele na podvrste; kao npr. najdraža kuhača, najbolja kuhača za saftove, najdraža kuhača za topljenje čokolade, za kuhanje žganaca, za pirjanje  luka,…ili su potpuna nepoznanica mladim generacijama; nagorena ili „prljava“ drvena kuhača ako i nastane u modernom društvu najčešće se baca i kupuje nova. Vrlo rijetko ih još netko oblikuje. Oblikovanje kuhače je dug vremenski proces u kojem obična drvena kuhača upotrebom, kuhanjem mijenja svoj prvobitni oblik i boju te postaje dragocjena kuhača u potpunosti prilagođena određenoj svrsi i ruci.

 

Osim pomalo neobične estetske osobne privrženosti kuhanjem oblikovanoj kuhači, poriv za potragom i njihovom transformacijom dolazi iz nezadovoljstva s današnjim društvom koje stvara privid ekološke osviještenosti i brige u odnosu na zdravlje i zdrav život. Stvaranjem djela čiji su glavni motiv, naglašavam njihovu simboliku i dodajem vrijednost.

 

Poimanje da naše tijelo i njegove mogućnosti određuje ono što jedemo i kako razmišljamo, dovodi do tog da je kuhanje/prehrana  jedan od osnovnih stupova održivosti zdravlja čovjeka. Ono je  Alkemijski proces, Meditacija, Božanstveni dar… Može biti Raj, Čistilište i Pakao, ovisno kako ga i dali ga primjenjujemo, kako mu pristupamo, koliko uopće promišljamo kuhinju? Može se okarakterizirati kao obaveza ili zadovoljstvo, kao lijek ili otrov, neosporno je potreba ali i hedonizam, uz nju vežemo vrlo pozitivne kao i vrlo negativne karakteristike; proždrljivost, glad, užitak, gađenje, zahvalnost, indiferentnost, iscjeljenje, … Osobno, oblikovanu kuhaču doživljavam  kao trijumf, postavljam ju na pijedestal, kao trofej pobjede nad suludim konzumerizmom suvremenog svijeta. Rad se sastoji od tri platna čiji broj simbolizira tri dijela Danteove poeme, dok 9 kuhača povlači paralelu sa 9 krugova, 9 dijelova tj. 9 neba. Jedna je minimalnom intervencijom pretvorena u iglu tj. nakit.

Nema komentara:

Objavi komentar