petak, 26. lipnja 2020.

ARS METALLUM

Gradska galerija Striegl
tematska žirirana izložba članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita:

''ARS METALLUM''izložba je otvorena od
26/6/202 do 15/8/2020
u Gradskoj galeriji Striegl,
1.   kat Holandske kuće u Sisku, Rimska 10, Sisak

Izložba će predstaviti suvremeni umjetnički nakit za čiju izradu su umjetnici pronašli inspiraciju u Sisku i metalu kao materijalu.

Na izložbi izlažu:
Stjepan Balja
Carlos Ignacio Bellante
Mario Beusan
Rea Boschi Gogolja
Ines Delač
Ljiljana Fabijanić
Smiljka Franjić
Karlo Gross
Suzana Jagar-Vrkić
Sabina Kolonić
Andreja Krušelj
Eta Linčir
Eva Lumezi
Lazer Rok Lumezi
Dunja Naerlović
Zlatko Odrčić
Božica Petković
Petra Podnarčuk
Zdravka Radić
Julijana Rodić Ozimec
Andrea Rosandić
Maja Sorić
Davor Šuk
Sonja Turner Fegić

Kustosica izložbe:
Elizabeta Wagner

Iz teksta Elizabete Wagner:
”Holandska kuća u kojoj se prošle godine smjestio izložbeni program Gradske galerije Striegl udomljuje jednu po formi netipičnu, ali sadržajem karakterističnu izložbu za Sisak: tematsku žiriranu izložbu suvremenog umjetničkog nakita i male plastike čiju inspiraciju valja potražiti u metalu. Dvadeset četiri umjetnika, članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti na izložbi se predstavlja s četrdeset šest radova. Predstavljena djela su versatilna, no sve ih povezuje metal – materijal od kojeg su izrađena. Ona su suvremena umjetnička interpretacija inspirirana bogatom industrijskom baštinom grada Siska čija je povijest čvrsto obilježena „identitetom metala“, od antičke Siscie u kojoj se smjestila slavna kovnica cijelog Rimskog Carstva, pa sve do modernog doba, 19. i 20. stoljeća, tijekom kojeg su razvoj grada obilježili njegov prometni položaj i industrija, posebno Talionica Caprag – Željezara Sisak i Rafinerija nafte.
(…)
Naša izložba je tematska, fokusirana na industriju i metal, a promišljanje postojećih skulptura iz Capraga je ostavljeno kao osobni izbor umjetnicima. Željela sam da umjetnici sami donesu odluku hoće li se svojim djelom referirati na samu željezaru, proces obrade metala, povijest grada ili pak reinterpretirati postojeće produkte Likovnih kolonija s kojima ova izložba dijeli osnovni motiv i inspiraciju, viziju zajedništva tvorničkog i umjetničkog rada u novom društvenom, ekonomskom i umjetničkom kontekstu. Unatoč lošim uvjetima, epidemiji Covid-19 i potresu u Zagrebu gdje se nalazi većina ateljea i radionica, odaziv umjetnika na natječaj za izložbu je bio iznimno velik, pa sam ih podijelila u četiri grupe: Metal / Željezara / Grad / Park skulptura”
Radno vrijeme galerije Striegl

Utorak- petak 10-18
Subota i nedjelja 10-14
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima galerija je zatvorena za javnost.
Nema komentara:

Objavi komentar